torsdag 29. april 2010

Ekornes ASA 2009 OSE

Fantastisk selskap men usikker framtid. Prislappen er STIV

Referansekurs:
133

Antall aksjer:
36 830 000

Markedsverdi:
4 898 390 000

Egenkapital:
1 570 000 000

Pris/Egenkapital:
3,11

Egenkapitalrentabilitet:
20%

Direkteavkastning:
5,2%






Ekornes er ikke den typiske aksjen som blir hypet i media og av finans Norge. Likevel har en rolig, kanskje kjedelig aksje greid å krype opp til 3 ganger egenkapital og 15 ganger inntjening.

Hvis du tar fremtidsutsiktene til møbelindustrien i Norge med i bildet så ser det ikke rosenrødt ut. Ekornes har 6 fabrikker i Norge og jeg mistenker at det eneste som holder disse fabrikkene over vannet er at de er i stor grad automatiserte, noe vi er ganske gode på i Norge av åpenbare årsaker. På sikt ser jeg ikke hvordan Ekornes skal holde stand mot møbler produsert i Kina til 1/20-1/10 av kostnaden her hjemme. De lever ennå godt på Stressless®, hvor lenge skal det vare?

Jeg har vært og pratet med en del karer i bransjen, nærmere bestemt den lokale Bohus butikken. Det viser seg at Ekornes har vært på konkursens rand 2 ganger i dens 50 å noe års historie.

Jeg liker incentiv programmet til Ekornes, det mangler ordet opsjon i seg. Deres ambisjon om å holde egenkapital andelen på 50% taler for en fornuftig, risiko avers og konservativ ledelse. I min erfaring så er det slike ting hos en ledelse som står i mot tidens tann.

Egenkapitalavkastningen i 2009 var på 20% noe som er veldig bra, året tatt i betraktning så er det fenomenalt. Hvis Hjellegjerde går konkurs blir det en mindre konkurrent og uroe seg for, noe som kan styrke marginen og omsetningen til Ekornes på sikt.

På grunn av fremtidsutsiktene til dette selskapet og næringen som helhet havner denne i søppelkurven inntil videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar